Alpackan är ett kameldjur. Alpackor, lama, guanaco och vicuña är nära släkt med varandra. Nyanserna på ullens färger är många. Alpackan blir ca 80-100 cm hög (mankhöjd) men upplevs som större med tanke på den långa smala halsen. En vuxen alpacka kan väga mellan 60-80  kg. Hanen benämns hingst (valack), honan sto och den lille föl eller cria.

 

 

 

Alpackan kommer ursprungligen från trakterna kring Anderna i Sydamerika, de flesta finns i Peru och Bolivia. Indianerna har där i århundraden använt alpackor som ullproducenter.

 

 

Det finns två typer av alpackor, Huacaya och Suri. Den förra har en mera fluffig stil på pälsen medan Suri har längre fibrer som hänger som ett draperi runt alpackan. Huacaya är den vanligaste.

 

 

 

 

 

Alpackor har världens finaste ull med härliga nyanser för den som är intresserad av handarbete med ull.

 

Alpackans ull är mycket varmare och starkare än fårull. Ullen är nästan fri från lanolin och har en behaglig lukt. Den kliar inte som fårullen gör. Alpackor klipps en gång om året, på våren och ger då ca 2-2,5 kg ull per alpacka.

 

Alpackor har ett hummande läte när de "pratar" och varningssignalen för fara låter ungefär som en spillkråka men ännu mer ljudligt.

 

En alpacka är lätt att stänga in, inga tankar på att rymma från hagen. Livslängden är mellan 20-25 år. Dräktighetstiden är 11-11,5 månader.

 

 

 

 

 

 

Vi har under många år haft boskapsvaktande hund som vaktar våra alpackor mot vargVi köpte våra första alpackor 2004 och har nu en liten flock med dessa helt underbara djur. Några alpackor finns till försäljning

 

Kallt, blåst, hagel o regn.....då behövs det kläder på små nyfödda alpackaföl.....

Alla vill välkomna den nya lilla flockmedlemmen